Førstkommende lørdag er det klart for årets første NM-rally på barmark, og tradisjonen tro er det Rally Sørland som drar i gang sommersesongen.

Favoritt til totalseier i Rally Sørland er NM-leder Anders Grøndal. En seier i dette tradisjonsrike løpet er noe Grøndal mangler, og skulle han gå til topps så skjer det 60 år etter at hans bestefar Nils Fr. Grøndal gjorde det samme i 1958. Men det er mange utfordrere, og en av de det knyttes størst spenning til er den lokale helten Søren Snartemo som kommer til start i en innleid Skoda Fabia R5. Arrangøren, Kristiansand Automobilklubb (KAK), har i år lagt basen for sitt løp til Dyreparken Hotell, mens det er både start, mål og serviceplass på Sørlandets Travpark. Inne på travparken kjøres også en kort etappe godt tilrettelagt for publikum to ganger.

 

Deltagerne skal kjøre ni fartsetapper, og alle kjøres på lørdag. Det er omlag 75 biler som starter i NM-løpet.

Det skal kjøres om viktige NM-poeng når vi nå tar fatt på andre halvdel av sesongen.. Seks løp inn går i mesterskapet, og det kåres fire norgesmestre i rally. Rally Hedemarken i september avslutter sesongen.

I NM-klassen for de firehjulsdrevne internasjonale bilene er det Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport som topper i NM-sammendraget med sin Ford Fiesta R5 etter årets tre vinterløp. Sammen med kartleser Roger Eilertsen har han kjørt inn 71 poeng. Grøndals hardeste konkurrent så langt i år, Ole Chr. Veiby fra KNA Kongsvinger, kommer ikke til start på Sørlandet. Skodas VM-fører ligger på plassen bak Grøndal med 60 poeng etter seier i de to siste NM-rundene. Men Veiby, som nå i helgen kjørte Rally Argentina, vil ikke kunne ta opp kampen om NM-toppen til helgen. På en tredjeplass i denne klassen ligger Oddbjørn Røed fra NMK Sandefjord med sin Ford Fiesta R5. Sammen med kartleser Haakon Sande står han bokført med 42 poeng så langt. På en fjerdeplass ligger Runar Pedersen fra Asker og Bærum Motorsport. Mannen bak årets come back var den som introduserte Henning Solberg for rallysporten i sin tid, da unge Solberg som 16-åring var kartleser for Pedersen. Nå har Runar kjørt inn 41 poeng sammen med kartleser Stine Klemetsdal i sin Subaru Impreza. En interessant utfordrer i denne NM-klassen er Søren Snartemo fra NMK Konsmo med kartleser Arne Ingar Stulen fra NMK Hadeland i en innleid Skoda Fabia R5. Det er samme bilen som Oscar Solberg kjørte med suksess i NM-åpningen Sigdalsrally. Snartemo var norgesmester i klassen for firehjulsdrevne nasjonalbiler i fjor, mens han i 2012, 2014 og 2016 ble norgesmester i klassen for tohjulsdrevne nasjonal-biler. Det er enkelte svenske førere til start i Rally Sørland, og i en Subaru Impreza kommer ikke ukjente Patrik Sandell til start for å matche de beste norske førerne. I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler er det Håkon Sveen Frøslid fra NMK Fluberg som leder med Peugeot 208 R2. Han har kjørt inn 51 poeng sammen med kartleser Marius Fuglerud så langt i år. Lars Martin Stensbøl fra KNA Kongsvinger ligger på andreplass med sin Renault Twingo R2, sammen med kartleser Mads Ola Stensbøl. De har kjørt inn 43 poeng så langt. Christoffer Pedersen fra Asker og Bærum Motorsport ligger på en tredjeplass i Ford Fiesta R2, med sine 41 poeng. Også i denne klassen blir NM-førerne utfordret av en svenske. Unge lovende Dennis Rådström kommer for å gi nordmennene kamp i sin Ford Fiesta R2. I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler er det jevnt i NM-toppen og delt ledelse mellom Mats Peder Hvambsahl og Atle Redalen, begge med 59 poeng. Mats Peder Hvambsahl fra KNA Kongsberg kjører en Volvo 940 med sammen med kartleser Kristian E. Hvambsahl. Atle Redalen fra NMK Nore & Uvdal kjører en Mercedes 190 med kartleser Knut Sigurd Brekke.

Med 55 poeng, kun fire poeng bak tet-duoen, følger Jan Egil Halland fra NMK Nore & Uvdal. Med sin BMW M3 har Halland vært med å sette farge på NM-kampen i denne klassen mange år.

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift er det fjorårets sølvvinner, Kenneth Johnsrød fra Asker og Bærum Motorsport, som leder etter vintersesongen. Sammen med kartleser Eirik Borge kjører han en Mitsubishi Lancer, og har sanket 83 poeng, etter blant annet seire både i Sigdalsrally og Numedalsrally.

På en andreplass følger Bernt Kollevold og Ove Johnny Andersen fra Asker og Bærum Motorsport med sin Toyota Celica og 53 poeng. Mats Lysen fra KNA Solør Motorsport ligger på tredjeplass sammen med søster og kartleser Lena Lysen. De har kjørt inn 48 poeng med sin Mitsubishi Lancer.

Hele Rally Sørland kan følges direkte på rallyradio på www.skruvatrallyradio.no